wtorek, 13 listopada 2012

Świńska etykietka

Dawno nie było o jedzeniu, prawda?
Czas to zmienić:)
Lubicie domowy smalczyk? Ja bardzo. Zupełnie nie wiem, dlaczego długo żyłam w przekonaniu, że jego przygotowanie to coś trudnego. Bzdura:)
 Przepis? Oto on:

0,5 kg słoniny (ja używam mielonej - szybciej się wytapia) wytapiamy w garnku. W tym czasie siekamy dwie duże cebule. Gdy uznamy, że smalec jest odpowiednio wytopiony, wrzucamy cebulkę i czekamy, aż się zeszkli. W tym czasie ścieramy na tarce jedno kwaskowate jabłko. Do smalcu dodajemy trzy łyżki wody, wrzucamy jabłko, przyprawiamy dowolną ilością soli i majeranku. Dusimy jeszcze 5 minut, przelewamy do słoików/miseczki i czekamy, aż stężeje.

Ja zrobiłam smalec z podwójnej ilości składników - powędrował do czterech słoiczków (do obdarowania) i jednego, półlitrowego garnuszka (do zjedzenia przez nas:)).
A skoro już o słoiczkach mowa... Mój ulubiony z tego zestawu, po miodzie:
Etykietka musi być,  w końcu to rękodzieło:
Na tym zdjęciu lepiej widać, że szyjka słoika tłoczona jest we wzór plastra miodu:
Jeśli macie ochotę nie tylko na smalczyk, ale i na etykietkę, proszę bardzo:
Smacznego:)

4 komentarze:

  1. fantastyczne etykietki!! :D i przepis inspirujący ^ ^ wykorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam, pychotka! Jednak muszę odwracać słoik, bo świnka, sądząc z "wyrazu" ryja, nie podziela raczej moich odczuć...? Oj, przewrotny ten podpis!;)
    smakosz

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny był :D no i nie ma co się dziwić, że świnka niezbyt szczęśliwa

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyrządzony z uczuciem...hmm..chyba to raczej z uczuciem strachu przed zarżnięciem, cierpieniem i bólem. Bo jakoś inaczej tego nie można nazwać, tym bardziej, że świnki są mądrzejsze od psów i na poziomie inteligencji ssaków są na 4 miejscu, po człowieku i małpach. Dokładnie wiedzą, że zostanie im poderżnięte gardło i chcą żyć. Bardzo niesmaczna ta etykieta - zwyczajny brak wyobraźni. Proponuję zrobić smalec z siebie, albo z kogoś bliskiego :) Będzie wtedy z uczuciem :)

    OdpowiedzUsuń